FEL
Rotundus

Kulcs az ügyféllojalitáshoz


MINDEN ÜGYFÉL EGYÉNISÉG

blog

Csoportműködés, csoportszerepek, kommunikáció

Darwish Diána

Egy csoport akkor tud hatékonyan együtt dolgozni, ha tagjai úgy tudnak egymáshoz kapcsolódni, mint a kirakós darabjai. Amiben az egyik csoporttag gyengébb, abban a másik erősebb és így egészítik ki egymást. De mi kell ahhoz, hogy ez így tudjon működni? Elsősorban ön-és társismeret. Vagyis, hogy én magam tisztában legyek az erősségeimmel és gyengeségeimmel, valamint hogy mások képességeit, tudását és személyiségjegyeit jól értelmezzem. Továbbá szükség van egy olyan hatékony, csoportműködést támogató légkörre, ahol vállalhatóak az erősségek és a fejlesztendő területek egyaránt. Végül pedig meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a közös munka során legyen tér és idő ezek megbeszélésére.

A hatékony csoportműködés szempontjából fontos a csoportszerepek ismerete is. Sok módszer van ma már, ami alapján támpontot kaphatunk, hogy mi magunk és munkatársaink milyen szerepeket töltünk be az adott teamben. Ezeket jó tudni, hiszen ha egyféle szerep, magasan reprezentált egy csoportban, az erősen visszavetheti a csoport működését. Gondoljunk csak bele, hogy milyen nehézségekbe ütközhet az a csoport, amelynek tagjai közt sok az „ötlet ember”, de senki nincs aki „végrehajtson” és megvalósítsa az ötleteket. Fontos, hogy a csoportszerepek között nincsenek „jók vagy rosszak”. Minden szerepnek vannak erősségei és gyengeségei. Egy csoport akkor lehet hatékony, ha az erősségekre épít, a gyengeségek terén pedig lehetőséget ad a személyes fejlődésre.

Az önismeret és mások megismerése, valamint a csoportszerepek ismerete, azonban kevés, ha ezt a tudást nem ültetjük át a gyakorlatban és használjuk a közös munka során. De hogyan kivitelezhető ez a gyakorlatban? Az egyik legfontosabb része a kommunikáció. Ma már nagyon sok eszköz áll a rendelkezésünkre, ami egyrészt segít abban, hogy mi magunk hatékonyan tudjunk kommunikálni, és képviselni magunkat a csoportban. Másrészről pedig segít megtalálni a közös hangot a többiekkel. Tippeket, ötleteket kaphatunk arról, hogy hogyan érdemes az bizonyos típusú emberekkel kommunikálni a hatékony, közös munka érdekében.

Csoportban dolgozni nem mindig egyszerű, de ha észrevesszük benne a saját és mások (szakmai és személyes) fejlődésének lehetőségét, akkor egy nagyon izgalmas világba csöppenhetünk. Nincs tökéletes csoporttag és nem is az a cél. Csupán annyi, hogy ott és abban a feladatban szakmailag és emberileg egyaránt képviselni tudjuk saját magunkat és eközben figyelembe vegyük mások igényeit az adott helyzetben, építsünk erősségeikre és fogadjuk el gyengeségeit. De ami a legfontosabb, hogy ezekről a tapasztalásokról beszéljünk egymással a csoportban.


A szerző

Darwish Diána

Munkavállalók, HR témák
Contact